Gebouwen vroegere stokerij Leynen

Beschrijving

De gebouwen van de vroegere Stokerij Leynen (vanaf midden 19de eeuw) veranderden sedert de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk van bestemming, en het interieur werd getransformeerd tot burelen en magazijnen.

Langgestrekt, witgekalkt bakstenen gebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). De gevel is geritmeerd door baksteenpilasters op de penanten; baksteenfries onder de daklijst. Getoogde en rechthoekige vensters, recente deur en een getoogde poort in de laatste travee. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen.

Tegen de achtergevel aangebouwd: zware mouteest van drie vloeren, thans onder afgeknot tentdak. Vroeger vermoedelijk voorzien van eestschouw en giek (verdwenen). Getoogde openingen met ijzeren roedeverdeling (deels dichtgemetseld); verankerde gevels. Eest ten oosten geflankeerd door - vermoedelijk - vroeger ketelhuis, onder plat dak.