• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

Beschrijving

Ongeacht sporen of restanten van een mogelijk oudere bebouwing gaat het oudste gedeelte van het pand terug tot het midden van de 19de eeuw, toen een L-vormig burgerhuis met een symmetrisch opgevatte lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met ter hoogte van de twee linkse traveeën twee achter elkaar aaneengeschakelde vertrekken. In het derde kwart van de 19de eeuw zou de uiterst rechtse inkomtravee bijgebouwd zijn en de achtergevel alsook de poortdoorgang uitgebreid.
In de jaren 1970-1980 deed het burgerhuis dienst als directiegebouw van de dienst Scheepvaart. In die periode had het pand nog een herkenbaar 19de-eeuws neoclassicistisch voorkomen alsook een kenmerkende planindeling en structuur.

In 1981-1982 onderging het pand grondige renovatiewerken naar ontwerp van architectenbureau De Gregorio en partners (Tongeren-Maastricht) in samenwerking met Vittorio Simoni (Hasselt). De burgerwoning werd verbouwd tot een multifunctioneel complex met boekhandel en literair café op de begane grond en restaurant en polyvalente cultuurruimte op de verdieping. Hierbij gebeurden werken aan voornamelijk de achtergevel, het interieur en de planindeling. Sinds de sluiting van de boekhandel in 2013 herbergde het pand enkel nog horecazaken waarvan twee op de begane grond, elk met ruim terras achteraan, en één op de verdieping. Dergelijke herbestemmingen veroorzaakten telkens opnieuw aanpassingen.

Geknikte voorgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met dakkapel. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met middenrisaliet voorzien van een poortopening met bovenlicht in een geblokte en beschilderde hardstenen omlijsting. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, op de begane grond oorspronkelijk beluikt en met licht uitspringende, beschilderde lateien. In het uiterst rechtse travee, een tweede voormalige inkom (latere bouwfase) in de vorm van een getoogde muuropening in een hardstenen omlijsting, geflankeerd door twee smalle rondboogvenstertjes. Als bovenlicht een oculus met ijzeren verdeling in een geprofileerde hardstenen omlijsting voorzien van een booglijst met gestrekte uiteinden.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000203, Geografisch pakket Hasselt. 35 monumenten (S.N. 1980).
  • Onroerend Erfgoed Limburg, Lopend archief, Hasselt, Burgerhuis, Minderbroedersstraat 9-11.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; De Sadeleer, Sibylle