Villa Nieuw Oppuers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Nieuw Oppuers

Beschrijving

Langgestrekt bakstenen gebouw van vier traveeën en één bouwlaag op arduinen plint, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); zijtrapgevel; aansluitend travee (uiterst links) van twee bouwlagen onder plat dak; opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Gebruik van gesinterde baksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen; van zandsteen en arduin voor decoratieve en constructieve elementen. Kroonlijst doorbroken door getrapte dakvensters waarvan één de proporties aanneemt van een volwaardige trapgevel; begane grond eveneens aangepast (winkelruimte). Rechthoekige hoofdzakelijk gekoppelde vensters onder blind boogveld. De linker travee had eertijds uitzicht van torengebouw met ingesnoerd tentdak (zie oude postkaarten); vensters uitgespaard in rondboogvormig gevelvlak waartussen gevelsteen met opschrift Nieuw Oppuers"; rechthoekige poort met ijzeren balk waarop rozetten.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle