Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool, sinds 1995 verbouwd tot dorpshuis. Imposante constructie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Oorspronkelijk concept gaat terug op een bewaard ontwerp van J. Schadde, daterend van 24 juli 1867: schoolgebouw van maar één bouwlaag waarin twee klaslokalen met gescheiden ingang (uiterste travee), speelplaats, galerij en aansluitende onderwijzerswoning van vier traveeën en twee bouwlagen. Gedurende de daaropvolgende decennia talrijke verbeterings- en veranderingswerken uitgevoerd aan zowel interieur (klaslokalen, ingang,...) als exterieur (speelplaats, gaanderij,...) onder meer in 1936-1937 toevoeging van tweede verdieping naar ontwerp van G. Careels.

Onderwijzerswoning, tevens geboortehuis van Monseigneur Egied de Boeck (1875-1945), één van Vlaanderens grote missionarissen, werd gesloopt naar aanleiding van veranderingen inzake wegenis in de dorpskom (1991).

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint met waterlijst, geritmeerd door lisenen, gesinterde baksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen; betonnen muurband onder kroonlijst; segmentboogvormige en rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels; plaats van ingang (voorheen venster) dateert van circa 1907-1908.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Oppuurs, Schetsen, 1868/3.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Oppuurs, centrum, dossiers 3-5-9-13, plannen S25.