Reeks burgerhuizen in eclectische stijl

Beschrijving

Reeks gelijkaardige huizen in eclectische stijl, voorzien van met ijzeren hekken afgesloten voortuinen. Breedhuizen van het enkelhuistype, twee traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder mansardedak (kunstleien) met twee dakkapellen en oeils-de-boeuf, uit begin 20ste eeuw.

Bakstenen lijstgevels met een plint van breuksteen; hoekrisalieten, decoratieve houten kroonlijsten op modillons, en beschilderde kordons; twee puntgevels met houten windbord, en een gevelverhoging met spits schilddak. Vensters van verschillende vorm; onder het grote rondboogvenster der benedenverdieping, een versiering van geglazuurde tegels; daarboven een deurvenster met balustrade en afdak (nummer 68), of een erker (nummer 66 en 70). In de smalle travee een rechthoekige deur met hoog bovenlicht.

Aanvullende informatie

De gevels van de vijf achteruitliggende rijhuizen zijn gedecoreerd met kleurrijke keramiektegels, nummer 66 voorzien van de naam Villa des Roses. Ze werden in groep gebouwd en de voortuinen hebben dan ook hetzelfde afsluithek. Het bestaat uit dubbele U-profielen voor de onder- en dubbele bovenregel en platte gepunte spijlen, onderling verbonden door voluten. De poortjes volgen het zelfde patroon maar de hogere stijlen hebben gespleten punten en een kruisbloem.