erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
21993
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21993

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis met art-deco-inslag, circa 1920 gebouwd na sloping van het zogenaamde Hooghuis, een rijke vakwerkconstructie uit de 16de eeuw. Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met drie dakvensters.

Bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel, voorzien van een puilijst en een risaliet in de tweede travee, met gebogen gevelverhoging. Verdiepte venstertravee op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters met afgeschuinde hoeken, en rondboogvensters op de bovenverdieping. Deur zoals de benedenvensters. Houten kroonlijst op klossen en langgerekte consoles.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21993 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.