Woning De Roos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Roos

• is aangeduid als beschermd monument Woning De Roos

Beschrijving

Woning De Roos is opgetrokken op de hoek van de Kapelstraat en de Hoogstraat en telt vier traveeën in de eerste en drie traveeën in de tweede straat. Het classicistisch pand telt drie bouwlagen onder een afgeschuind zadeldak.

Woning De Roos werd vanaf de eerste helft van de 15de eeuw Die Roeze genoemd en tijdens de tweede helft van de 15de eeuw “Pypelincks huys”. Het pand fungeerde toen als slachterij. Tijdens de 16de eeuw diende het als herberg, en vanaf de 19de eeuw als handelshuis. Het is gelegen op de hoek van de Kapelstraat en vormt een belangrijk element in zowel de Hoogstraat als in de Kapelstraat en de Grote Markt. Het huidige pand is in de tweede helft van de 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl.

De oorspronkelijke hoek van het huis werd afgeschuind, zodat er een blinde hoektravee ontstaan is. Het pand telt drie traveeën aan de zijde van de Hoogstraat, en vier aan die van de Kapelstraat en heeft drie bouwlagen onder een afgeschuind zadeldak (kunstleien). Het bakstenen gebouw heeft twee gelijkaardige lijstgevels. De getoogde vensters zijn gevat in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen.

De benedenverdieping werd gewijzigd. Als embleem is een grote koperen rozenknop op de nok van het dak aangebracht.

De historische waarde van het pand wordt gevormd doordat het in de tweede helft van de 15de eeuw als slagerij fungeerde, tijdens de 16de eeuw als herberg en vanaf de 19de eeuw als handelszaak. De artistieke, meer bepaald architectuurhistorische en esthetische waarde wordt gevormd doordat het in de tweede helft van de 18de eeuw werd opgetrokken in classicistische stijl. De sociaal-culturele waarde wordt gevormd door de inplanting van het pand als sterk straatbeeldbepalend element zowel in de Hoogstraat als in de Kapelstraat en de Grote Markt.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000260, 12 panden (GYSELINCK J., 1982)
Auteurs: Gyselinck, Jozef