Handelsrechtbank

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelsrechtbank

• is aangeduid als beschermd monument Handelsrechtbank

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, gelegen op de hoek van de huizenrij. Breedhuis van het enkelhuistype, zeven + drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een hardstenen plint. Horizontale gevelgeleding door de hardstenen, kordon vormende lekdrempels en de geprofileerde hardstenen puilijst; de benedenverdieping is voorzien van schijnvoegen; risaliet in de eerste travee. Rechthoekige vensters; geprofileerde omlijsting met diamantkoppen en een sluitsteen met dito motief op de eerste bouwlaag; geprofileerde omlijsting, bekroond met een driehoekig fronton met tandlijstmotief op de tweede bouwlaag; druiplijsten in de vorm van een entablement bekronen de bovenvensters. Rechthoekige deur, opgevat zoals de benedenvensters. Rechthoekige poort in een geblokte omlijsting met sluitsteen met diamantkopmotief.