erfgoedobject

Stadswoning De Drij Pistolen

bouwkundig element
ID
21912
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21912

Juridische gevolgen

Beschrijving

Benaming vanaf 1695; voorheen "In den Valck" (15de eeuw) en "De Gulden Valck" (17de eeuw). Hoekhuis gelegen op de hoek der Maastrichterstraat. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak (leien), met kern uit de 17de eeuw (zijgevel), doch huidige voorgevelordonnantie uit de 19de eeuw(?); de oude kern is op de voorzijde met één bouwlaag verhoogd.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde lijstgevel. Boven de tweede bouwlaag een gevelsteen met de afbeelding van drie pistolen. Rechthoekige vensters in een geprofileerde hardstenen omlijsting, voorzien van kordon vormende lekdrempels op de derde bouwlaag. Gewijzigde benedenverdieping. Houten kroonlijst op klossen boven een trigliefenfries. In de zijgevel bleef de oude kern beter bewaard: vorm van de dakhelling met aandak, en gesmeed ijzeren muurankers met krullen; recente vensteropeningen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning De Drij Pistolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21912 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.