Boneffehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boneffehoeve

Beschrijving

U-vormig hoevecomplex met bewaarde omwalling, bestaande uit woonhuis, schuur ten noordwesten en stallingen ten noordoosten. Gaat terug op oude vesting die vermoedelijk een geheel vormde met het nabijgelegen Hof te Moortere; volgens A. Honings vanaf 1511 in het bezit van de abdij van Boneffe als onafhankelijk leengoed van de heren van Grimbergen; eind 18de eeuw aangeslagen als staatseigendom en openbaar verkocht.

Huidig grondplan dateert van het vierde kwart van de 19de eeuw: bepaalde bestanddelen verdwenen onder meer deel van schuur, andere werden verbouwd onder meer stallingen; recente aanpassingen onder meer woonhuis, schuurdak,...

Verankerde, bakstenen gebouwen op gecementeerde plint onder zadeldak (pannen, kunstleien). Rest van de voormalige bakstenen inrijpoort en omheiningsmuur.

Beschilderd woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag met opkamers voor- en achteraan; aangepast namelijk verkleind (zie nieuwe rechter zijpuntgevel); rechthoekige deur met bovenlicht en vlakke omlijsting; licht getoogde beluikte vensters met kwartholbeloop, rechthoekige getraliede vensters.

Stallingen met onregelmatige travee-indeling en één bouwlaag, muuropeningen van verschillende vormen; aangepast rechterdeel met tot dakvensters uitgewerkte laadluiken.

Monumentale rechthoekige schuur van vier traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak; langsgevels geritmeerd door lisenen; korfboogpoorten.

• HONINGS A., Bijdrage tot de geschiedenis van Lippelo, 2 delen, Sint-Amands, 1981-1987, deel 1, p. 9-17.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle