Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Aantal burgerhuizen in neoclassicistische stijl, uit het midden van of de tweede helft van de 19de eeuw. Breedhuizen van twee tot vier traveeën (nummers 74, 76-78) en drie bouwlagen onder zadeldaken. Bakstenen gebouwen met gecementeerde of bepleisterde en al dan niet beschilderde lijstgevels (nummers 88, 90, 94 gedecapeerd). Rechthoekige vensters (nummers 76,78 licht getoogd) sommige voorzien van een omlijsting met neoclassicistische ornamenten (nummers 46, 49, 50, 53, 74, 84). De benedenverdiepingen zijn omgevormd tot recente winkelpuien.

Nummer 46: rechthoekige vensters met geriemde omlijstingen en neorocaillesluitstenen van stuc. Nummer 49: rechthoekige vensters met geriemde omlijstingen en versierde sluitstenen van stuc. Nummer 53: dito, het vrij steile zadeldak duidt mogelijk op een oudere kern. Nummers 68, 70, 72. Vormen samen een geheel van vijf traveeën. Nummer 74: vrij gaaf bewaard; de rechthoekige vensters zijn voorzien van een getoogde, geriemde omlijsting; fraaie houten winkelpui (begin 20ste eeuw). Nummers 76, 78: oorspronkelijk een geheel; sobere gevel met resten van een houten winkelpui, rechts. Nummer 82: rechthoekige vensters, voorzien van een smalle druiplijst. Nummer 84: rechthoekige vensters in een getoogde omlijsting met stucwerkdecoratie. Nummer 94: vervallen hoekhuis onder schilddak (Vlaamse pannen); rechthoekige vensters voorzien van hardstenen lekdrempels; vormt een interessant eindpunt van de straat.

Aanvullende informatie

Deze neoclassicistische panden hebben nog onvoldoende erfgoedwaarde. De nummers 50, 70-72, 74, 76-78, 82, 84, 88, 90 en 94 werden gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els