Parochiekerk Sint-Lambertus

Beschrijving

Neoromaanse kruisbasiliek uit de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw met afwerking van hardsteen. Centrale aanleg in de vorm van een Grieks kruis, gevormd door middenbeuk en transeptarmen, samen drie traveeën, gecombineerd met een longitudinale aanleg, gevormd door de westtoren, de middenbeuk met zijbeuken en het koor van een rechte travee met absidiale sluiting, geflankeerd door sacristieën.

De kruising is overwelfd door middel van een koepel, de andere delen door kruisribgewelven op consoles.

Mobilair: Sint-Apollonia, gepolychromeerd hout (16de eeuw). Twee Lodewijk XV-biechtstoelen (18de eeuw).

De Sint-Lambertuskerk is ontworpen door H. Jaminé en dateert uit 1873-1887.

• COOMANS TH. 2003: Kerken in neostijlen in Vlaanderen. Ontwikkeling en implementatie van een methodologie voor de bescherming en de monumentenzorg van het negentiende-eeuwse kerkelijk architecturaal patrimonium in Vlaanderen, KADOC, Leuven, 92.

Het orgel in zijn huidige gestalte is een samenraapsel (door Geurts? of Joris) van vrij geringe waarde. Het bevat echter een belangrijke hoeveelheid oud pijpwerk van goede makelij, wellicht daterend uit de 18de eeuw.

• Beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (digitaal dossier, S.N. 2003).