Zelker-molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zelker-molen

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Velpe, thans onbewoond, gelegen ten noorden van de kerk. Sterk verbouwde en aangepaste bakstenen gebouwen onder zadeldaken.

Buitenwerk: overbrugd sluiswerk van baksteen en hardsteen, waarvan sluizen verwijderd in 1975; kom van baksteen en natuursteen, verstevigd door middel van beton. Onderslagrad circa 1934 vernieuwd (volgens eigenaar; in 1946-'47 volgens molenbouwer Asnong): ijzeren schoepenwaterrad met deels gelaste, deels geklonken plaatijzeren schoepen; met moerbouten bevestigde spaken, vervaardigd uit lichtgebogen U-profielbalken; houten molenboom, verstevigd door gesmeed ijzeren banden, en draaiend op ijzeren tap. Het waterrad is thans echter vastgecementeerd (dient enkel als "decoratie") en de tap rust zinloos op de betonnen afdekking van de komafsluiting.

Binnenwerk: houten staande werk, ondersteund door een gietijzeren kolom. Gaande werk aangedreven door recente electromotor (circa 1960, ondergebracht in recente bijbouw, stroomafwaarts tegen molen aanleunend). IJzeren drijfwerk (naar verluidt van 1938) op horizontale lineaire as, met kamwielen overgebracht op verticale assen naar twee maalstoelen (zinken steenkisten). Houten galg.