Hoeve IJzeren Winning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve IJzeren Winning

Beschrijving

Hoeve aan de IJzeren Beek. Semi-gesloten hoeve met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?) - eerste helft 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekige erf.

Ten oosten, woonhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onderkelderd in de achtergevel. Rechthoekige, beluikte vensters met hardstenen dorpels en een rechthoekige deur onder een hardstenen latei. Zijgevels met vlechtingen en schouderstukken.

De noordwestelijke vleugel bevat de dubbele dwarsschuur (zes traveeën), voorzien van twee verankerde bakstenen steekboogpoorten, en gevat tussen zijgevels met vlechtingen en schouderstukken. Sterk aangepaste stal ten zuidoosten, en vervallen stalvleugel ten zuidwesten.

Een gevelsteen op het woonhuis draagt het volgende opschrift: "Devant cette ferme le 12 août 1914 le 4 Regiment de lanciers repousse victorieusement pendant trois heures les attaques successives de la cavalerie allemande/ 25 aout 1919".