Pastorie van de Sint-Stefanusparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie, gelegen ten zuidwesten van de kerk. Alleen- en leegstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, kunstleien, pannen), geflankeerd door lagere aanbouw van één bouwlaag, voortuin.

Historici spreken van een eerste pastorie op de Wipheide; vermoedelijk gaat die van de Broekstraat gedeeltelijk terug op de in circa 1742 gebouwde pastorie van één bouwlaag, door J.A. Van Elsen vermeld. Deze zou in het tweede kwart van de 19de eeuw (1844-1846?) verbouwd zijn tot de huidige constructie van twee bouwlagen, vermoedelijk naar ontwerp van F. Berckmans; verscheidene (pogingen tot) verbouwings- en herstellingswerken in de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Verankerde bakstenen lijstgevel op beschilderde plint; muurvlechtingen; rechthoekige deur met bovenlicht, voorzien van ijzeren traceerwerk, in vlakke arduinen omlijsting; rechthoekige vensters met ontlastingsboog en arduinen dorpel, op de begane grond getralied en voorzien van zandstenen hoekblokken voor luikduimen. Links en rechts aanbouw met aangepaste muuropeningen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Lippelo. Pastorie Sint Stefanus.
  • VAN ELSEN J.A., Geschiedenis van Lippeloo, Merchtem, p. 5-6.