erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
21752
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21752

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk een breedhuis van het dubbelhuistype uit de tweede helft van de 18de eeuw, waarvan de twee rechtse traveeën thans bij nummer 1 behoren. Zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).

Bakstenen gebouw, waarschijnlijk voorzien van een meuw parement, op een recente plint. Rechthoekige vensters in vlakke zandstenen omlijsting met licht vooruitspringende sleutel. De benedenvensters der tweede en derde travee zijn omgevormd tot een breed uitstalraam. Rechthoekige deur met tochtportaal in een gelijkaardige omlijsting en rondboogpoort in een vlakke, zandstenen omlijsting met afgeschuinde neg. De poorttravee werd in het begin van de 20ste eeuw verhoogd en voorzien van een puntgevelbekroning.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21752 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.