erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
21745
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21745

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere kern in vakwerk, zichtbaar in de resten van de oorspronkelijke timmer in de linkerzijgevel van het woonhuis.

De hoeve ligt afgelegen ten opzichte van de weg en is bereikbaar langs een oprit. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen voor het woonhuis, mechanische voor de dienstgebouwen), gelegen rondom het rechthoekig erf. Het woonhuis werd onlangs gerestaureerd.

Woonhuis van één bouwlaag en vijf traveeën met later toegevoegde zesde travee, op een gecementeerde plint. Onderkelderde opkamer in de eerste travee. Rechthoekige vensters, waarvan twee betralied en voorzien van kalkstenen lateien en lekdrempels, en twee onder houten lateien. Rechthoekige deur onder kalkstenen latei. Sterk aangepaste achtergevel. Pannen beschieting der linkerzijgevel.

Sterk aangepaste dienstgebouwen uit de 19de eeuw.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21745 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.