Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Bouwmeester Victor Durlet (zoon) tekende in 1911 dit burgerhuis in beaux-artsstijl voor Aug. Bastenie, die al op Zurenborg woonde in de Generaal Van Merlenstraat 2. Durlet werkte doorgaans voor een gefortuneerd cliënteel, en bediende zich van eenvoudige neostijlen zoals het neoclassicisme, de neorenaissance of een zeldzame keer het eclecticisme. Hier kiest hij voor de beaux-artsstijl, een stijl die met haar vaste kenmerken zoals een natuurstenen parement, smeedijzerwerk en decoratie uit de Franse stijlen, een zeker luxe en status wil uitstralen.

De woning telt drie traveeën en drie een en halve bouwlaag onder zadeldak. De lijstgevel is gaaf bewaard, zowel wat betreft het parement in witte natuursteen, als de decoratieve elementen en het houtwerk van deur en vensters. De blauwe hardstenen plint, de imitatievoegen op de begane grond, de kordonlijst en houten kroonlijst op modillons maken deel uit van een klassieke gevelopbouw voor een burgerwoning. De rechthoekige muuropeningen zijn centraal in de gevel geplaatst; in de mezzanino drie ovale zoldervensters. De aandacht wordt getrokken door de centrale erker op de eerste verdieping, een natuurstenen erker met zuilen op de hoeken, bekroond door een smeedijzeren balkonleuning. De erker en de twee flankerende vensters zijn versierd met plantenranken.

Op de begane grond, dubbele voordeur met paneelwerk en bovenlicht met fijne houten roedeverdeling. Twee guillotinevensters, eveneens met houten ruitjes. Guillotinevensters zitten ook op de eerste verdieping, terwijl boven voor T-vensters werd gekozen.

De plattegrond van de woning heeft de typische enkelhuisindeling die sinds de 19de eeuw gangbaar is voor het stedelijke burgerhuis. In de smalle deurtravee zit de gang met trappenhuis, in de venstertravee een enfilade van twee of drie kamers. Het originele plan in het bouwdossier laat zien dat de woning werd gebouwd als meergezinswoning, waarbij de tweede verdieping en de mezzanino samen een appartement vormden, met aparte badkamer en keuken.

De onderste woning bestond uit het souterrain, met opslagplaats en grote wijnkelder, de bel etage met salon, eetkamer, veranda, keuken en pomphuis en op de eerste verdieping slaapkamers, met een badkamer op de tussenverdieping en toilet.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 68.