Eclectisch opbrengsteigendom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch opbrengsteigendom

Beschrijving

Eenvoudige eclectische meergezinswoning, rond 1913 gebouwd door de Société Anonyme de Construction "Antwerpsche Bouwnijverheid" in opdracht van de heer Van de Wouwer. Dit pand is een voorbeeld van de zeer eenvoudige opbrengstwoningen die particulieren in de periode voor de Eerste Wereldoorlog lieten bouwen.

Het is een pand van drie bouwlagen en twee traveeën onder een pannen zadeldak. De klassieke, zeer eenvoudige gevelopbouw is gecombineerd met een materiaalgebruik dat we kennen uit de art nouveau: geel bakstenen parement met witte en zwarte geglazuurde baksteen. Hardstenen plint, houten kroonlijst bedekt met PVC, segmentbogige muuropeningen met rollagen in geglazuurde baksteen. Eenvoudige enkelhuisplattegrond op elke verdieping, met gang en trappenhuis in de deurtravee en een enfilade van twee kamers in de venstertravee. De keukens zitten in de lagere achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3669.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 191.