Eclectische meergezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Eenvoudige eclectische meergezinswoning, gebouwd in 1914 als opbrengstwoning voor Victoria Plompen, die in de Velodroomstraat 35 woonde. Het ontwerp werd getekend door architect Alfried Defever.

Alfried Defever, die hoofdzakelijk samen met collega-architect August Cols werkte, startte zijn carrière als architect in 1900. Hij spitste zich toe op de bouw van burgerhuizen in alle toen gangbare burgerlijke bouwstijlen, van neoclassicisme over eclecticisme tot art nouveau en cottagestijl. Een belangrijk deel van zijn oeuvre realiseerde hij in de wijk Zurenborg, waar hij als belangrijkste opdrachtgever de bouwmaatschappij van de wijk had, de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen. Deze woning is gebouwd voor een privé-investeerder.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een licht hellend lessenaarsdak. De lijstgevel kent een neoklassieke opbouw, gecombineerd met een materiaalgebruik dat refereert naar het eclecticisme en de art nouveau. Regelmatige opbouw van de witte bakstenen lijstgevel, met plint in blauwe hardsteen, houten kroonlijst op klossen, sierbanden in donkere baksteen en een regelmatige plaatsing van de muuropeningen in de traveeën.

Op de begane grond en eerste verdieping, segmentboogvensters en –deur met een typerende, natuurstenen art-nouveau-omlijsting, met uitzondering van het centrale venster dat een klassiek entablement kreeg. Op de bovenverdieping, drie smalle rechthoekige vensters. Schrijnwerk van ramen en deur vervangen; rolluikkasten voor de vensters op de eerste verdieping.

Het plan in het bouwdossier toont de opsplitsing van het pand in twee wooneenheden. Een eerste woning omvatte begane grond en eerste tussenverdieping in de achterbouw. Het tweede appartement besloeg de eerste en tweede verdieping, inclusief tussenverdieping. De plattegrond kreeg de standaard enkelhuisindeling, met gang en trappenhuis in de smalle deurtravee en in de venstertraveeën een enfilade van drie kamers, namelijk salon, eetkamer en veranda. Keukens in de lagere achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3951.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 190.