Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Dit burgerhuis in beaux-artsstijl werd ontworpen in 1923 door architect Jan Van Weert uit Merksem voor rekening van Guillaume Rubens, een bediende die woonde in de Van der Keilenstraat in Borgerhout.

Deze klassieke, op de Franse bouwstijlen geïnspireerde bouwstijl is goed vertegenwoordigd onder de burgerhuizen die in het eerste decennium van de 20ste eeuw in het Berchemse deel van de wijk Zurenborg werden gebouwd, en blijft ook tijdens het interbellum nog in zwang. De stijl straalt met zijn natuurstenen parementen, klassiek Franse ornamenten en zorgvuldig uitgevoerd schrijn- en smeedwerk een ernstige, eerder behoudsgezinde status uit.

Deze woning telt drie bouwlagen en drie traveeën onder een leien mansardedak. Het witte natuurstenen parement heeft een plint in blauwe hardsteen en een gebogen houten kroonlijst. Op de begane grond een rondboogdeur en twee rondboogvensters. De gevelbrede, houten erker met gebogen vorm trekt de aandacht op de eerste verdieping. Dergelijke erkers, bekroond met verfijnde smeedijzeren balkonleuning, zijn een courant element binnen de burgerhuizen in beaux-artsstijl. De balkonleuning is hier in een florale art deco vormgegeven. In de bovenverdieping vormt het brede halfronde venster de hele gevel. De gebogen omlijsting met chutes, waarbij het zware sluitstuk verder loopt in een zwaar medaillon, wordt herhaald in de gebogen vorm van de kroonlijst. Het houten schrijnwerk van kroonlijst en vensters op de verdieping is bewaard. Op de begane grond kregen vensters en deur nieuw schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 #6936.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, Antwerpen Afdeling 22 (Berchem), 1923/88.