erfgoedobject

Eclectische meergezinswoning

bouwkundig element
ID
217222
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217222

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische meergezinswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Deze bescheiden eclectische meergezinswoning werd in 1912 getekend door bouwmeester Emiel Van Leemputten in opdracht van Alfons Pry, die woonde in de Greinstraat 83 in Antwerpen.

Het is een smalle woning van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Lijstgevel met bakstenen parement op plint van blauwe hardsteen, met houten kroonlijst op modillons, waarboven een centraal dubbel dakvenster met vleugelstukken de gevel bekroont. Het topstuk van het dakvenster is verdwenen. Op de begane grond zijn de rechthoekige deur en venster in brede witte natuurstenen omlijstingen gevat, bestaande uit grove negkettingen. De verdiepingen zijn in twee gelijke traveeën verdeeld, met rechthoekige vensters met bakstenen rollaag, en borstweringen die versierd zijn met natuurstenen neoclassicistische versieringen. Eenzelfde versiering is verwerkt in de natuurstenen fries onder de kroonlijst, die verwijst naar de beaux-artsstijl. Het schrijnwerk van de vensters is overal vervangen. De voordeur in smeedijzerwerk is bewaard.

De woning was volgens de plannen in het bouwdossier verdeeld in twee appartementen, waarbij gelijkvloers en eerste verdieping een eenheid vormden, en de tweede verdieping samen met de mansarde een tweede. De appartementen kregen de typische enkelhuisindeling, met gang en trappenhuis in de smalle deurtravee en op elke verdieping een enfilade van twee kamers. In de lagere achterbouw voorzag het plan in keukens en badkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3341.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 185.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische meergezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217222 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.