Twee neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Dit ensemble van twee eenvoudige, neoclassicistische burgerhuizen werd in 1911 ontworpen door Guillaume Tijs in opdracht van A. Daseleire, die in Zurenborg woonde in de Grotebeerstraat 50.

De woningen zijn met hun drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, en met hun zeer eenvoudige lijstgevel, typische voorbeelden van het oeuvre van architect Tijs, die vooral actief was op het Zuid. De gevels hebben witte bakstenen parementen, op een plint in blauwe hardsteen en met natuurstenen panelen onder de bovenvensters, versierd met putti. Regelmatig in de traveeën geplaatste segmentbogige deur en vensters; centraal balkon met nieuwe leuning. Schrijnwerk is overal vervangen.

Indeling volgens de standaard enkelhuisplattegrond, met gang en trappenhuis in de smalle deurtravee, en enfilade van salon, eetkamer en veranda in de brede venstertravee. In een lagere aanbouw zitten keuken en washuis.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3307.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 182-183.