erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
217218
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217218

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In 1913 tekende architect Gustave Fierens dit eclectisch burgerhuis voor Charles Van den Broeck, toen nog in de Grotehondstraat 95 wonend, ook in Zurenborg.

Op het moment dat Fierens de plannen tekende, woonde hij zelf al in de Vestingstraat, wat de oude benaming is van de Uitbreidingstraat. De woning heeft de typische kenmerken van een Fierens-burgerhuis, namelijk een eenvoudige, klassieke gevelopbouw met een eclectisch materiaalgebruik, en vaak voorzien van een afbakening van de traveeën van de bovengevel in rondboogvelden met stucwerk in de boogvelden, zoals ook hier het geval is.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak met twee brede houten dakvensters met vleugelstukken. Lijstgevel met een wit bakstenen parement waarin witte natuursteen en groene geglazuurde baksteen verwerkt is. Plint in blauwe hardsteen, houten kroonlijst in PVC-omhulsel, hardstenen puilijst, segmentbogige deur en vensters die regelmatig in de gevel zijn geplaatst. Schrijnwerk van deur en vensters is niet origineel. Accent op de centrale travee door de twee balkons op de verdiepingen, met smeedijzeren leuningen.

Aandacht voor detail, een kenmerk van het oeuvre van Fierens, lezen we onder meer af in het art-nouveau-glas-in-loodpaneel in het bovenlicht van de voordeur, in de natuurstenen reliëfs verwerkt in de borstweringen van de vensters op de eerste verdieping, en in de decoratieve boogvelden die de drie traveeën van de bovengevel bekronen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3644.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 180.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217218 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.