Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

In 1900 gaf weduwe De Barry, wonende in de Lange Leemstraat 454, de opdracht aan aannemer van openbare werken C.J. Brusselairs om een burgerhuis voor haar te bouwen. Deze investeerder en aannemer was eind 19de eeuw actief op het Zuid en in Zurenborg. Meestal werkte hij voor de ontwerpen samen met een architect. Deze bouwaanvraag echter is getekend door de aannemer zelf.

De bescheiden woning in neo-Vlaamserenaissance-stijl telt twee bouwlagen en twee traveeën onder een leien mansardedak met dakvenster en oeil-de-boeuf. De lijstgevel kreeg een rood bakstenen parement met witte natuursteen voor speklagen en voor de omlijsting van het tweelicht op de eerste bouwlaag. De combinatie van deze twee materialen is typisch voor de neo-Vlaamserenaissance-stijl. Ook het wortelmotief op de tussenstijl van het venster op de eerste bouwlaag, en het met topstuk en fronton uitgewerkte dakvenster, zijn elementen die bij deze bouwstijl passen.

Plint in blauwe hardsteen. Rechthoekige muuropeningen, accent op de venstertravee. Op de begane grond deur met bovenlicht links en rechts een tweelicht met natuurstenen kozijn. Op de verdieping een driezijdige houten erker op brede console en daarnaast een eenvoudig, smal rechthoekig venster. Decoratief smeedijzer als borstwering van het dakvenster. De elementen in de gevel zijn zeer gaaf bewaard, met inbegrip van het schrijnwerk van ramen en deuren.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 834.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 129.