Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

In 1897 ontwierp bouwmeester Ch. De Roeck een burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl voor Corstiaens-Parein, die toen nog in de Sint-Antoniusstraat 10 in Antwerpen woonde. De Roeck kennen we van zijn ontwerpen van burgerhuizen in vrij eenvoudige neoclassicistische of neorenaissancistische stijl. Daarnaast tekende hij ook een school, een kapel en een neogotische pastorie.

Deze burgerwoning telt drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak, waarin twee dakvensters zijn ingebracht, oorspronkelijk bekroond met gebogen fronton. Het rode bakstenen parement met witte natuurstenen speklagen, kordonlijst, noppen in diamantkoppen is een typisch kenmerk van de neo-Vlaamserenaissance. Houten kroonlijst op modillons, waartussen noppen zijn aangebracht. Begane grond met rechthoekige muuropeningen, rechts de deur, links een drielicht in natuurstenen kozijn, en tussenin een smal venster, alle drie onder een doorlopende latei. Op de tussenstijlen van het drielicht, langgerekte wortelmotieven. Op de verdieping een driezijdig houten balkon op natuurstenen sokkel, en rechts twee vensters met ontlastingsboog. De bovenzijde van de erker is aangepast; bij de bovenvensters zijn voorzetrolluiken aangebracht. Verder is het schrijnwerk gaaf bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1223.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 153.