Eclectische stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische stadswoningen

Beschrijving

Deze twee eclectische stadswoningen werden gebouwd volgens een typeplan waarvan aannemer Ch. Cannoot er een viertal indiende in 1906 voor de Leemputstraat, telkens voor een andere opdrachtgever. Deze twee zijn goed bewaard, waarbij nummer 15 in 1913 met een verdieping werd verhoogd.

Dit type bescheiden stadswoning typeert de straten tussen de Guldenvliesstraat en de sporenbundel van het station van Berchem, een wijkje waar kleine woningtypes zijn geconcentreerd, aan de zuidelijke rand van het residentiële Zurenborg.

Het gaat om woningen van twee traveeën en (oorspronkelijk) twee bouwlagen onder zadeldak. Klassieke opbouw van de lijstgevels, met blauwe hardsteen voor de plint, de kordonlijst en de doorlopende onderdorpels en met een houten kroonlijst op klossen en modillons. Het materiaalgebruik is overgenomen uit de art nouveau. De lijstgevels hebben een geel bakstenen parement, met decoratief gebruik van zwarte baksteen voor sierbanden, accentuering van de rollagen boven de segmentbogige muuropeningen en rechthoekige muurvelden onder de kroonlijst. Typisch voor deze reeksbouw is de compartimentering van de verdieping per travee, door vlakke pilasters. Schrijnwerk van deuren en vensters vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1378, 1906 # 1379, 1906 # 804, 1906 # 1518, 1913 # 3100.
  • S.n. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 60.