Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl, ontworpen in 1908 door bouwmeester Léon Gras voor Aug. Vaerwijck, die woonde in de Guldenvliesstraat. Deze bescheiden woning sluit aan bij de bouwstijl van de andere, grotere ontwerpen die we van Gras kennen.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak; begane grond met hoog souterrain. De lijstgevel heeft een parement van witte natuursteen, op een plint van blauwe hardsteen voor het hoge souterrain en een houten kroonlijst op klossen en met een rechte tandfries.

De begane grond is versierd met imitatievoegen en afgelijnd door een hardstenen puilijst op klossen. Links de rechthoekige voordeur in vlakke omlijsting, bekroond door een entablement. Daarboven een ovaal bovenlicht, omringd door bloemenkransen. In de rechter travee een rechthoekig venster in vlakke omlijsting; rechts van de hanenkamversiering boven het venster, inscriptie van de naam van de architect en het bouwjaar 1909.

Accent op de eerste verdieping, waar de twee rechthoekige vensters bekroond zijn door een entablement en verder versierd zijn met een noppenlijst boven en een reeks chutes op de borstwering. De rechthoekige bovenvensters zijn tweelichten in een vlakke omlijsting met sluitstukken uitgewerkt als maskers, die geflankeerd zijn door plantenslingers, een thema dat herhaald werd in de borstweringen.

Het schrijnwerk van vensters en deur is bewaard. Op de begane grond een guillotinevenster met roedeverdeling in het bovenlicht; bovenlicht van de deur eveneens met roedeverdeling. Op de eerste verdieping T-vensters, boven eenvoudige houten ramen in natuurstenen kozijnen. Voordeur in eik, met een groot raam dat met smeedijzerwerk is betralied. Eenzelfde motief in het traliewerk van de keldervensters.

Klassieke enkelhuisindeling, met gang en trappenhuis in de smalle deurtravee, en enfilade van twee kamers in de venstertravee. In het hoge souterrain is vooraan een spreekkamer voorzien, daarachter een provisiekelder en aan koerzijde een keuken en een toilet. Op de bel etage een enfilade van salon en eetkamer, met achteraan een klein terras. Op de eerste verdieping werden twee slaapkamers en achteraan een badkamer met toilet gepland; op de bovenverdieping twee slaapkamers en een kleine bergruimte boven de badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 2000.
  • S.n. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 54.