Ensemble van drie eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van drie eclectische burgerhuizen, in 1910 ontworpen in opdracht van de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed door huisarchitect John Voet.

Vóór de Eerste Wereldoorlog bouwde de maatschappij woningen en villa’s in diverse nieuwbouwwijken te Antwerpen zowel als in Sint-Mariaburg, in opdracht van particuliere klanten of voor verkoop sleutel-op-de-deur. Voor de periode 1910-1914 zijn een veertigtal bouwdossiers gerepertorieerd, vermoedelijk grotendeels toe te schrijven aan John Voet, die als architect aan de maatschappij verbonden was. In zijn ontwerpen varieerde Voet van de klassieke beaux-artsstijl, over het eclecticisme met art-nouveautoets tot de cottagestijl.

De drie panden in deze reeks tellen drie traveeën en drie bouwlagen, en zijn bestemd voor eengezinswoningen. Ze kregen een klassieke enkelhuisindeling, met gang en trappenhuis in de deurtravee en enfilade van drie kamers in de venstertravee. De drie woningen kregen een klassiek opgebouwde lijstgevel, met een eigentijds, naar de art nouveau verwijzend, materiaalgebruik. Lage hardstenen plinten met geaccentueerde keldervensters, houten kroonlijsten, horizontale ritmering door kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Parementen in witte baksteen, verlevendigd door banden in geglazuurde baksteen in verschillende kleuren en door panelen met mozaïekversiering.

Nummers 31 en 35 zijn identiek uitgewerkt, met segmentbogige muuropeningen en centraal balkon. De centrale woning op nummer 33 kreeg een iets opvallender gevel, met rondbogige muuropeningen op de begane grond en een centrale erker. Het schrijnwerk van de drie woningen was getypeerd door de kleine roedeverdeling van de bovenlichten, een element dat slechts in de vensters van nummers 33 en 35 is bewaard. De mozaïekversiering is beschadigd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3076.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 18, 20, 22.