erfgoedobject

Burgerhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
217145
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217145

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1911 vraagt Willy Speleers, wonende in de Cogels-Osylei 44, een bouwvergunning aan voor deze burgerwoning in beaux-artsstijl. Er is geen architect vermeld in het dossier.

Het gaat om een woning van drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedak. De lijstgevel heeft een hardstenen plint met keldervensters en een houten kroonlijst op klossen. Het parement in witte natuursteen geeft de woning een rijkelijk karakter, dat net als het verfijnde smeedwerk van het balkon op de bovenverdieping en van de voordeur, een kenmerk is van de beaux-artsstijl. Horizontale ritmering door kordonlijsten, accent op de centrale travee door de driezijdige erker op de eerste verdieping, waarboven een balkon. De rechthoekige vensteropeningen kregen een eenvoudige omlijsting; het schrijnwerk is vervangen.

De woning heeft een klassieke, op de 19de eeuw geïnspireerde enkelhuisindeling, met links de gang met trappenhuis en rechts een enfilade van salon, eetkamer en veranda. In de achterbouw keuken beneden en badkamer boven.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3153.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 8.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217145 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.