erfgoedobject

Eclectische meergezinswoning

bouwkundig element
ID
217142
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217142

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische meergezinswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Begin-20ste-eeuwse eclectische meergezinswoning met witte bakstenen lijstgevel gecombineerd met natuurstenen elementen voor balkon en decoratie in de borstweringen van de vensters. Het gebruik van natuursteen in de gevel is een vaak terug komend element in de bebouwing van de Generaal Capiaumontstraat.

Het originele bouwdossier van deze woning is niet gevonden. Een bouwdossier uit 1907 laat zien dat de woning werd verhoogd met een mansardeverdieping, een verbouwing die werd uitgevoerd door bouwmeester Eug. Geefs, wellicht ook de ontwerper van de woning.

Het huis telt drie traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain. Het oorspronkelijke zadeldak werd vervangen door een mansardedak met drie dakvensters met frontonbekroning. Hardstenen plint met rechthoekige, betraliede keldervensters, natuurstenen kordonlijsten, houten kroonlijst op klossen. Parement van witte baksteen, met gebruik van witte natuursteen voor decoratieve elementen. Accent op de centrale travee door twee balkons, op de eerste verdieping met natuurstenen balustrade, boven met smeedijzeren leuning. Rechthoekige muuropeningen, waarvan de dubbele deur met bovenlicht is bewaard en de ramen zijn vervangen, naar origineel model.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 4293.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 5.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische meergezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217142 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.