erfgoedobject

Burgerhuis in sobere art-nouveaustijl

bouwkundig element
ID
217141
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217141

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1901 liet L. Janssens de Vroy de plannen tekenen voor een art-nouveau-burgerhuis op zijn grond in de Cogels-Osylei. Hij kiest architect Jules Hofman, die veel gelijkaardige woningen realiseerde in deze straat en die door zijn talrijke realisaties sterk zijn stempel heeft gedrukt op Zurenborg.

Er wordt een bescheiden rijwoning gebouwd van twee traveeën en drie bouwlagen, onder een plat dak, waaraan in 1907 een zolderverdieping wordt toegevoegd. Door deze werken gingen de twee art-nouveautopstukken verloren die boven de kroonlijst uitstaken.

De lijstgevel heeft een hardstenen plint en een houten kroonlijst. Sinds de recente restauratie is het originele parement van rode baksteen met ornamentiek en belijning in witte natuursteen weer zichtbaar. Opvallend element is de zware erker in de brede venstertravee, met glas in lood, en bekroond met een in 1907 toegevoegde smeedijzeren balkonleuning. De muuropeningen zijn rondbogig en zijn door boogfriezen geaccentueerd. De voordeur zit in een portaal waarin decoratieve tegels verwerkt zijn.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 1790, 956 # 4291.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 2.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in sobere art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217141 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.