Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met uitzicht uit het midden van de 19de eeuw doch met oudere kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen, Vlaamse pannen en golfplaten), gelegen rondom het rechthoekig erf. Bij de verdeling der dienstgebouwen werd het erf door een lage muur in twee gesplitst. Ten westen, inrijpoort met duifhuis onder afgewolfd zadeldekje. Verankerde, kalkstenen korfboogpoort; een tweede, recente ingang geeft toegang tot de andere helft van het erf.

Woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw in de zuidvleugel (nok loodrecht op de straat); dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven een licht verhoogde begane grond. Rechthoekige muuropeningen in vlakke, kalkstenen omlijstingen. Een gedeelte van het oude woonhuis (tweede helft 18de eeuw) bleef bewaard in de drie traveeën, links van het huidige woonhuis; verhoogde begane grond met rechthoekige kelderdeur onder houten latei. Vensters in vlakke kalkstenen omlijsting, een houten zoldervenster en één rechthoekige, kalkstenen deur met geblokte posten, afgewerkt met Ionische kapiteeltjes en bereikbaar langs een kalkstenen steektrap. Links hiervan een stal met rechthoekige kalkstenen muuropeningen.

De noordvleugel omvat de stallingen; rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijstingen en een lage korfboogpoort met kalkstenen posten. Kalkstenen asemgaten in de buitengevels. Ten oosten, ruime, dubbele dwarsschuur, voorzien van twee verankerde, kalkstenen korfboogpoorten. Een laag bakstenen korfboogpoortje vormt de toegang tot het oorspronkelijk wagenhuis of de doorgang naar de velden.