Duitse bakstenen constructie WN Udet

Beschrijving

Gelegen in een weide ten noorden van de Pelikaanstraat, ten oosten van de Kinderlaan (N355), ten zuidwesten van het centrum van Nieuwpoort.

Historiek

Bakstenen constructie uit de Tweede Wereldoorlog, vermoedelijk voor het plaatsen van een zoeklicht of luchtafweergeschut (een 'Flak' of 'Flugzeug Abwehr Kanon'). Deze constructie behoorde samen met een twintigtal andere constructies uit baksteen of betonblokken, tot het 'WN Udet', een weerstandsnest dat bestond uit een lichte batterij van de 'Luftwaffe'. Tijdens de oorlog waren steeds verschillende lichte 'Flak'-batterijen rond Nieuwpoort gevestigd.

Beschrijving

Duitse bakstenen constructie, bestaande uit een gebouw met hellend vlak aan westelijke zijde. De constructie is na de oorlog verhoogd met betonblokken en afgedekt met golfplaten.

Het oostelijke deel is rechthoekig en bevat een brede opening (voor het binnenbrengen van het luchtdoelgeschut en/of generator voor het zoeklicht) aan noordelijke zijde. Aan noordelijke, oostelijke en zuidelijke zijde zitten één of twee schietgaten. Aan zuidelijke zijde zit een deuropening. Links ervan is het bakstenen gedeelte met ramp en verhoogd platform, waarop het zoeklicht of kanon kon geplaatst worden. Dit platform kon eveneens via een trap bereikt worden. Onder het platform en de trap zitten twee deuropeningen naar kleine ruimtes voor opslag van materiaal. Enkel de linker bakstenen muur van de ramp is bewaard gebleven. De ramp zelf was vermoedelijk uit hout vervaardigd.

• FRANCART P., La Côte Belge 1940/44. Le Mur de l’Atlantique (2 volumes), Ganshoren, 1988.
  • PHILIPPART F., Atlantikwall. Bunkers van de Tweede Wereldoorlog in België, Antwerpen, 2014.