Duitse betonnen militaire constructie

Beschrijving

Betonnen militaire constructie in de duinen net ten noordwesten van de Duinenstraat, ter hoogte van de Pareloesterlaan.

Historiek

Betonnen militaire constructie van Duitse makelij, hoogstwaarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, als onderdeel van 'Batterij Beseler'. Batterij Beseler, genoemd naar generaal von Beseler, werd als 'Gelegenheits Flakbatterie' aangelegd in november 1914. Op 29 november 1914 stonden de stukken reeds opgesteld en schoten ze naar Nieuwpoort-Bad. Als luchtafweerbatterij kon de batterij vliegtuigen treffen die zich op een afstand tussen de vier en twaalf kilometer bevonden. In de loop van de oorlog werden vanaf deze batterij acht vijandelijke toestanden neergehaald.

De batterij bestond uit vier stukken van 15cm S.K. L/40, met een reikwijdte van 13700 meter, afkomstig van het schoolschip Hertha. Ze werden opgesteld in halfronde betonnen beddingen op centrale spil. Omdat het zand de stukken onklaar maakte en de manschappen hinderde, werd de omgeving met aarde bedekt en met gras aangeplant. Er waren twee munitiemagazijnen die via gangen met de stukken verbonden waren. Bij de manschappenverblijven lagen grotere munitiemagazijnen. De batterij had links en rechts een observatiepost. Links was er een speciaal geconstrueerd 'Luftzielapparat' opgesteld om de hoogte en richting van aankomende vliegtuigen te bepalen, dat bestond uit een kijker die op een gradenboog was opgesteld. Rechts van de batterij was een telemeter 'Zeiss' opgesteld. Verder was er in de batterij nog een stroomgenerator en een 'Horchtrichter' opgesteld om geallieerde bombardementsvliegtuigen ’s nachts op te sporen. Afgaande op deze signalen kon een zoeklicht, rechts in de batterij het vliegtuig opsporen.

Anderen menen dat deze betonnen bedding uit de Tweede Wereldoorlog stamt, als munitieopslagplaats voor een 8.8cm FlaK (luchtafweer). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier namelijk een batterij voor luchtafweergeschut gevestigd, een zogenaamde 'FlaK' van het steunpunt Boelcke. Deze batterij behoorde tot het 252ste bataljon (129ste FlaK Regiment, 16de FlaK Divisie) dat vanaf 1 februari 1943 verantwoordelijk was voor de haven van Oostende. 'Abteilung 252' telde vijf batterijen.

Beschrijving

Open betonnen constructie, die zich wellicht een flink stuk onder het zand bevindt, met vierhoekige plattegrond en L-vormige uitsnijding die uitmondt bij klimijzers. Sommige randen van deze constructie zijn wat gekarteld, andere wanden zijn tegen een houten bekisting gegoten. Er zitten gleufjes ter hoogte van de klimijzers. Op het grote betonnen vlak kon wellicht apparatuur geplaatst worden.

Auteurs: Decoodt, Hannelore