Duitse bunker Batterij Antwerpen

Beschrijving

Bunker, gelegen ten westen van Duinenstraat 87, ten oosten van het domein Raversijde, op een voormalige campingsite, op minder dan 100 meter van het strand verwijderd. De bunker kon niet van nabij bekeken worden.

Historiek

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. De bunker maakte deel uit van de batterij Antwerpen. Deze batterij was ten oosten van de batterij Aachen (domein Raversijde) gelegen. Beide batterijen waren met elkaar verbonden via loopgraven.

De naam van deze batterij diende te herinneren aan de verovering van Antwerpen, waaraan de Marinedivisie deelnam. De bouwwerkzaamheden startten op 25 november 1914. De batterij bestond uit zes stukken scheepsgeschut van 10.5 cm (reikwijdte 12,2 kilometer), die afkomstig waren van de buiten gebruik gestelde kruisers Seeadler en Jaguar. Deze stukken stonden opgesteld in nagenoeg vierkante beddingen en werden links en rechts door een observatiepost geflankeerd. De linker observatiepost deed vanaf 1917 dienst als 'Hpt. K. St.' (hoofdstand) van de meer achteruit gelegen batterij Oldenburg. De bunker werd voorzien van een 'Küstenrichtkreis' (meetapparatuur). Als luchtafweerbatterij bezat Antwerpen ook een 'Luftzielapparat' om vijandelijke vliegtuigen te lokaliseren. In november 1917 werd een zware bunker gebouwd als schuilplaats voor de manschappen bij vijandelijke beschietingen.

De batterij vuurde voor het eerst op landdoelen op 23 april 1915, meer bepaald op loopgraven nabij Sint-Joris. Op 14 oktober 1917 werden twee stukken overgeplaatst naar de Molebatterie te Zeebrugge, op 29 augustus 1918 volgde nog één stuk. Volgens een order van 11 september 1918 diende de batterij met nieuwe stukken te worden omgevormd tot een luchtafweerbatterij. De kanonnen werden afgevoerd, maar de nieuwe stukken voor het luchtafweergeschut werden nooit geleverd. Toen het Belgisch leger in oktober 1918 deze stelling bezette, bleken alle stukken en bunkers grondig leeggemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier een steunpunt voor de infanterie ingericht, met een twintigtal constructies, waarvan acht in beton zouden zijn opgetrokken.

• FRANCART P. 1988: La Côte Belge 1940/44. Le Mur de l’Atlantique Tome 1, Ganshoren, 295.

Auteurs: Decoodt, Hannelore