Woning Gardelein

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Gardelein

Beschrijving

Onderkelderde eengezinswoning, in 1968 ontworpen door het Gentse architectenbureau BARO dat in 1967 werd opgericht door architecten Eric Balliu en Johan Baele. De woning werd gebouwd in opdracht van de familie Gardelein – Francoys.

Het ontwerp is kenmerkend voor de architectuur van BARO met onder meer een verwijzing naar de brutalistische architectuur uit de jaren 1950 waarbij de materialen zichtbaar gelaten worden: donkerbruine baksteen in halfsteens verband voor de gevels, gecombineerd met beton voor onder meer de plafonds. De woning Gardelein toont eveneens de invloed van de zakelijke en functionele architectuur uit het Interbellum. Net als bij de woningen van architect Eysselinck bevindt de keuken zich aan de straatzijde, hier gelegen op de eerste verdieping, boven de garage. De keuken staat in verbinding met een afvalkoker naar de gelijkvloerse verdieping met luikje in de straatgevel, rechts van de garagepoort.

Dynamisch opgebouwde straatgevel met vanaf de tweede bouwlaag een diepe insprong aan de rechterzijde. Functioneel en spaarzaam geplaatste rechthoekige vensteropeningen, ingevuld met zwartgeschilderde metalen ramen. Onder meer op de eerste verdieping met een venster dat over de hoek heen loopt waardoor de bewoner vanuit de keuken een breder uitzicht heeft op de straat. Het smalle, langwerpige en verticaal geplaatste venster ter hoogte van de derde bouwlaag, als ook het venster aan de zijde van de insprong, zorgen voor een beperkte verlichting van de slaapkamer op de tweede verdieping. De dieper gelegen, zwartgeschilderde metalen toegangsdeur met kenmerkende metalen cirkel, wordt rechts geflankeerd met een hoog zijlicht met horizontale, metalen roedeverdeling. Zowel de deur als het zijlicht zijn ingevuld met draadglas. Op oude foto’s loopt vanaf het centrum van de garagepoort, over de muur tot in het zijlicht van de deur, een lichtkleurige, geometrisch abstracte schildering . Met uitzondering van enkele kleine kleurnuances in de baksteen, is de schildering vandaag niet meer zichtbaar.

Typerend voor de architectuur van BARO is de organisatie van de ruimtes in de woning met het oog op het behoud van zoveel mogelijk privacy. De gelijkvloerse verdieping omvat volgens de bouwplannen links een garage met achterliggende stookplaats en badkamer, rechts geflankeerd door de inkom, het trappenhuis met spiltrap en een bureau. Aan de achterzijde van deze verdieping liggen twee slaapkamers. De eigenlijke leefruimtes bevinden zich allen op de eerste verdieping met een keuken aan de straatzijde die volgens een open plan overgaat in een eethoek rechts, een achterliggende werkhoek en een living over de volledige breedte van de gevel. De tweede verdieping omvat een slaapkamer vooraan, rechts geflankeerd door een badkamer, en nog twee slaapkamers aan de achtergevel. Eveneens kenmerkend voor de architectuur van het bureau BARO is het inrichten van het platte dak als een dakterras, ook al is er achteraan het perceel een tuin gelegen. Het dakterras werkt als een buitenkamer van de woning en garandeert een totale privacy ten opzichte van de omliggende panden.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1968/SA/025.
  • DUBOIS M. 1988: Gentse architectuur van deze eeuw: een overzicht, in: DE KOONING M. (red.), Architectuur als Buur. Panorama van Gent en omstreken 1968-1988, Gent, 36-37.
  • DUBOIS M. 1996: De rijwoning. Een woningtype met een rijk verleden en een toekomst, Vlaanderen 45.1, 8-32.
  • GROOSMAN J. 1996: Erik H. Balliu architect, Gent.
  • S.n. 1971: Habitation. Isidoor Devosstraat 44 à St.-Amandsberg, Environnement 1971/3, 133-134.
  • S.n. 1988: Panorama. Rijwoningen, in: DE KOONING M. (red.), Architectuur als Buur. Panorama van Gent en omstreken 1968-1988, Gent, 110.
  • Informatie verkregen van architect Johan Baele (september 2014).

Auteurs: Depuydt, Katrijn