Architectenwoning Eric Balliu

Beschrijving

Eigen woning met architectenbureau van architect Eric Balliu, gebouwd volgens de bouwaanvraag van 1964. In dit bureau zou vanaf 1967 het architectenbureau BARO en vanaf 1988 het bureau AAROS in de beginjaren gehuisvest zijn geweest.

De rijwoning van drie bouwlagen onder een plat dak heeft een eenvoudige voorgevel van donkerbruine baksteen in halfsteens verband. De lijstgevel wordt beëindigd met een brede en sterk uitkragende kroonlijst van glad beton. Ook de achtergevel is volgens de bouwaanvraag opgebouwd uit baksteen, gecombineerd met brede lijsten van glad beton. Eenzelfde eenvoud in materialen is ook terug te vinden in het interieur en wordt later in het oeuvre van Eric Balliu, meer bepaald in zijn samenwerking met Johan Baele in het architectenbureau BARO, één van de hoofdkenmerken van zijn architectuur. De rechthoekige muuropeningen in de voor- en achtergevel waren oorspronkelijk ingevuld met aluminium ramen, maar werden, alleszins in de voorgevel, later vervangen door houten schrijnwerk met een verticale geleding.

Balliu hechtte veel belang aan de planindeling van de woning en aan de integratie van de buitenruimte. De gelijkvloerse verdieping omvat naast de inkom en garage, een zithoek en een tekenbureau. Het bureau kijkt uit op het terras en de achterliggende tuin, volgens een bouwaanvraag van 1973 omgebouwd tot zwembad. De centraal gelegen trapkoker met spiltrap geeft toegang tot de leefruimtes op de eerste verdieping, georganiseerd in een open plan, waarbij de woonkamer overgaat in de eetkamer en keuken. Beide sluiten aan op een terras op verdieping, gelegen boven het architectenbureau, dat via een trap in verbinding staat met de tuin. Door de inbreng van een terras op verdieping, creëerde Balliu een waardige ‘buitenkamer’, een element dat in de samenwerking met Johan Baele verder ontwikkeld zal worden. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1964/SA/11506 en 1973/SA/158.
  • GROOSMAN J. 1996: Erik H. Balliu architect, Gent.