Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel

Beschrijving

Op de afgeschuinde hoek met de Lange Akkerstraat, bevindt zich een bakstenen kapel met kruisbeeld, ingebouwd in de muur van de aanpalende woning. De locatie van het kruisbeeld stond reeds aangeduid op de topografische kaart van 1862.

Geschilderde, bakstenen voorpuntgevel met bekronend ijzeren kruis, gevat tussen oplopende muurdammen. Een driehoek in metselwerk met Christusmonogram is aangebracht in de geveltop. Rondboogvormige muuropening, afgesloten met een ijzeren hek met daarachter een houten kruisbeeld op een calvarieberg.

• BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
  • S.N. 1998: Jaarboek van de Kunst en Oudheidkundige Kring van Deinze, Deinze.

Auteurs: Verhelst, Julie