Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere cottagestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1933 opgetrokken in opdracht van Amand Van Den Broeck. De in Braine l'Alleud gevestigde architect kon niet worden geïdentificeerd. In 1950 werd een garage toegevoegd.

De rijwoning met voortuin in half open bebouwing, op een rechthoekige plattegrond van twee bij vier traveeën, omvat een souterrain, één bouwlaag en een mansardedak met dakkapellen. De opstand is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen of simili voor de dorpels, kozijnen, deuromlijsting en fries, blauwe hardsteen voor de plint, en kunstleien voor de dakbedekking. Het pittoreske karakter eigen aan de cottagestijl berust vooral op de verwerking van ruwe breuksteen in de plint, en het beeldbepalende, geknikte mansardedak. Ritmerende elementen zijn de overhoekse erker van de eetkamer, en het zijrisaliet van de woonkamer; het rondboogportaal met bordes markeert de middenas van de zijgevel. Het schrijnwerk en het voortuinhek zijn vernieuwd; een extra dakkapel werd toegevoegd op zolderniveau.

De plattegrond wordt over de volledige breedte opgedeeld door de inkom- en traphal met vestiaire. Volgens de bouwplannen nemen de eetkamer de straatzijde in, de woonkamer en de keuken de tuinzijde. De mansardeverdieping telt vier slaapkamers en de badkamer; onder de nok bevindt zich de zolder. Het souterrain biedt onder meer ruime aan een werk- en wasplaats.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 238#3800 en 238#7347.