Reclamemuurschildering voor Comptoir Commercial du Caoutchouc

Beschrijving

De firma 'Comptoir Commercial du Caoutchouc' adverteerde in de Brusselse 'Almanach du Commerce' vanaf 1923 tot zeker in 1960 met onder meer 'Vêtements imperméables en tissus caoutchoutés'. De hoofdzetel was toen gevestigd aan de Nieuwstraat in Brussel.

Al in 1925 wordt melding gemaakt van vestigingen in de Hoogstraat, eveneens in Brussel, in La Louvière en op de Zeedijk in Blankenberge. Later komen er ook nog verkooppunten in Antwerpen en Oostende.

In 1930 vestigt het bedrijf zich eveneens aan de boulevard Hausmann 37 in Parijs, volgens postkaarten is er een indrukwekkende winkel met slogan 'Sur un imperméable C.C.C. la pluie frappe sans entrer' op de gevel. Er werden alleen artikelen vervaardigd van rubber verkocht. Volgens advertenties bood C.C.C. de meest uiteenlopende producten aan gaande van badmutsen, schoenen en laarzen in rubber tot zwembanden, strandballen, kajaks, slaapzakken en tenten en natuurlijk een heel gamma regenjassen van waterdicht textiel.

De firma heeft een heel herkenbaar logo, grosso modo driehoekig, met centraal de letters 'C.C.C.' en aan de randen 'Comptoir Commercial Caoutchouc'.

De reclamemuurschildering neemt een groot deel van de zijgevel in beslag, van op ongeveer één meter hoogte tot onder kroonlijsthoogte en over de volledige breedte van de oorspronkelijke zijgevel. Ze wordt door drie vensters doorbroken. Ze bestaat uit een blauwe rechthoek met witte binnenrand, met bovenaan het woord 'Caoutchouc' in witte hoofdletters. Daaronder aan de linkerkant het C.C.C.-logo, eveneens witgeschilderd. Het logo wordt geflankeerd door de twee woorden vermoedelijk 'impermeables' en een tweede woord dat onleesbaar geworden is. Ook onderaan staat nog tekst, het begin van het adres van de winkel in Blankenberge: '119 Digue de Mer'.

• PETIT G., BARQUINS M. 2008: Matériaux caoutchouteux: morphologies, formulations, adhérence, glissance et usure, Lausanne, 43.

Auteurs: De Houwer, Veerle