Reclamemuurschildering voor Texaco

Beschrijving

Texaco, aanvankelijk 'The Texas Fuel Company' werd, volgens de bedrijfsgeschiedenis, opgericht in 1901 door de Texaanse olieman 'Buckskin Joe' Cullinan en Arnold Schlaet, een investeerder uit New York. In 1902 wijzigt de naam van het bedrijf tot 'The Texas Company'. Texaco is al snel aanwezig in ons land en opent in 1905 een vestiging in de haven van Antwerpen.

Van in het begin heeft het bedrijf een rode vijfpuntige ster als logo, uiteraard refererend naar de vlag van de staat Texas. Tussen 1936 en 1963 wordt deze ster in een cirkel geplaatst.

Het merk Texaco bestaat vandaag nog steeds, maar wordt in ons land niet meer door Texaco, dat in 2001 fusioneerde met het bedrijf Chevron, zelf verdeeld.

De reclamemuurschildering op de zijgevel van een eenvoudige rijwoning gaat deels schuil achter een modern reclamebord en moet op een gegeven moment wit overschilderd geweest zijn. Desondanks is ze nog vrij duidelijk zichtbaar.

De reclamemuurschildering beslaat de hele zijgevel. Bovenaan staat het logo met de rode vijfpuntige ster, ingeschreven in een cirkel, met eronder centraal in rode hoofdletters met zwarte rand 'Texaco' en daar onder 'Piston oil'.

Onderaan staat nog meer tekst, maar die is jammer genoeg moeilijk leesbaar. Het valt niet uit te sluiten dat onder de reclamemuurschildering nog andere reclames schuil gaan.

Auteurs: De Houwer, Veerle