Reclamemuurschildering

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reclamemuurschildering

Beschrijving

BYRRH, aanvankelijk een 'Vin tonique et hygiénique au quinquina' zonder merknaam, ontstond in 1866 nadat de broers Simon en Pallade Violet, stoffenhandelaars, in het Franse dorpje Thuir een wijnkelder hadden gekocht. De merkwaardige naam voor hun product, geregistreerd in 1873, zouden de broers ontleend hebben aan een toevallige combinatie van de lettercodes op coupons van de stoffen die ze verkochten. BYRRH was een aperitiefwijn, gemaakt van bestaande wijn die gearomatiseerd werd met 'quinquina', een extract van de kinineboom. BYRRH kende met name in het interbellum een groot succes, zelfs wereldwijd. Omwille van de aanwezigheid van kinine werden er aan het aperitief bijzonder weldadige, bijna medicinale kwaliteiten toegeschreven.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de smaak in het voordeel van andere aperitieven en verloor BYRRH terrein. Na de dood van de broers Violet bleef het bedrijf in familiehanden tot een eerste overname door 'Dubonnet-Cinzano' in 1960. Het merk bestaat vandaag de dag nog steeds.

BYRRH is bekend omwille van het grote belang dat het bedrijf hechtte aan reclame en marketing. Vanaf 1903 worden grootscheepse reclamecampagnes gelanceerd, waarbij alle reclamemedia, ook reclamemuurschilderingen, worden ingezet en waarvoor vaak een beroep wordt gedaan op bekende kunstenaars. Eveneens vanaf 1903 wordt jaarlijks een affichewedstrijd georganiseerd. In het interbellum en na de Tweede Wereldoorlog behoren een reclamevliegtuig en publicitaire vrachtwagens in de vorm van eikenhouten vaten tot het reclame-arsenaal van de firma.

De goed bewaarde, rechthoekige reclamemuurschildering beslaat een groot deel van de zijgevel. Ze is aangebracht op een grijze onderlaag. Bovenaan staat in witte hoofdletters met schaduw BYRRH, onderaan in een kleine witte rechthoek met afgeronde zijkanten en met zwarte rand, in zware hoofdletters Vin généreux. Voor zover bekend is het de enige bewaarde reclamemuurschildering voor 'BYRRH' in Vlaanderen.

Auteurs: De Houwer, Veerle