Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie in tuin van Ardooisestraat 3. Gelegen ten zuidoosten van de kerk van Koolskamp, ten westen van de Vrije Basisschool.

Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt Koolskamp in het 'Etappengebiet'. Het dorp komt onder het militaire bestuur van de 'Ortskommandantur' van Ardooie te liggen. Vanaf april 1918 vormen Koolskamp en Egem één 'Kommandantur', die gevestigd is op de hoek van de Zwevezeelsestraat en Gemeentehuisstraat.

In het dorp worden heel wat Duitse militairen ingekwartierd en verschijnt heel wat militaire infrastructuur. Op het Dorpsplein wordt een 'Lichtzentrale' opgericht voor de elektriciteitsvoorziening. De twee scholen, evenals kloostergebouwen worden meermaals ingericht als hospitaal voor Duitse gewonden. De tramlijn Hooglede-Roeselare-Ardooie-Zwevezele-Tielt, in Koolskamp passerend langs de Zwevezeelsestraat, Oude Ardooisestraat en vervolgens Ardooisestraat, vormt een belangrijke aanvoerlijn richting front.

In de Ardooisestraat worden verschillende 'abris' opgetrokken. Deze bunker is opgetrokken vlakbij de vrije basisschool. Mogelijk was de bunker bedoeld als schuilplaats bij het daar ingerichte Duitse hospitaal.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, met rechthoekig grondplan op de twee uitspringende toegangspartijen na. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Toegang aan noordelijke en westelijke zijde, via trapjes. In de oostelijke muur zit één schuine opening. Binnenin bestaat de constructie uit één ruimte. Er zijn pogingen ondernomen om de constructie af te breken, onder meer aan de toegang aan noordelijke zijde en aan het dak.

• VAN ACKER L. e.a. 1996: Geschiedenis van Koolskamp, Koolskamp, 375-379.

Auteurs: Decoodt, Hannelore