Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Deze kleine villa werd gebouwd in 1907 in opdracht van de "Société Anonyme pour l’Exploitation commerciale et industrielle de la banlieue d’Anvers". Architect Victor Lebens tekende de plannen, een architect waarvan tot nog toe enkele burgerhuizen in beaux-artsstijl in Antwerpen zijn gekend. Voor deze villa werd een eenvoudige cottagestijl gekozen, gekenmerkt door de rode baksteenbouw, het gebruik van hout voor luiken, windborden in beide puntgevels en voor de oorspronkelijke loggia bij de voordeur.

De woning is gelegen in het Schotenhof, in een met bomen afgezoomde tuin, die een opvallende uitsnijding vormt in de grote parktuin van de Villa Cleibs. Naar verluidt was deze woning in gebruik als conciërgewoning van de villa.

De woning heeft een vierkante plattegrond en is volledig onderkelderd. De rode baksteenbouw heeft een gecementeerde, vlakke plint en is gevat onder een leien zadeldak met overkragende dakrand op eenvoudige consoles en twee dakkapellen. De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen. Voor- en achtergevels zijn als puntgevels uitgewerkt, met een houten windbord in de punt.

De voorgevel had in de linkertravee oorspronkelijk een loggia met houten leuning en trap, een pittoresk element dat een typisch onderdeel is van een cottage. Dit is ondertussen dichtgemaakt en vervangen door een gesloten centrale voordeur te bereiken via een trap, met links en rechts een getoogde vensteropening. De vensters op de verdieping zijn eveneens getoogd; alle vensters hebben witgeschilderde luiken.

De achtergevel heeft een gelijkaardige opbouw. Het is een puntgevel met op de begane grond één en op de verdieping twee getoogde en beluikte vensters.

De linkse zijgevel bevat drie vensteropeningen, waarvan het rechter venster de oorspronkelijke open loggia vervangt. In de rechter zijgevel een deur die toegang geeft tot de keuken en een hoger geplaatst traplicht.

Het interieur kreeg een moderne, vrije aanpak, met een centrale rol voor de ruime hal. Vanuit het terras, bereik je de vierkante hal, die zich aan de straatkant bevindt, en één vierde van de woningoppervlakte inneemt. In de hal is ook de open trap verwerkt, met een traplicht in de zijgevel. Achter de hal zit de keuken. In de andere travee de eetkamer, die de volledige diepte van de woning inneemt. In de kelder zijn opslagplaatsen voorzien. Op de verdieping vier kamers.

• Stadsarchief Mortsel, Bouwdossier Schotenhof.
  • FEXER C. 2010: Inventaris lokaal onroerend erfgoed gemeente Schoten, onuitgegeven onderzoek in opdracht van de gemeente Schoten.