Duitse bunker Artoishoek

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post in weide ten zuidoosten van Dadizelestraat 17, ter hoogte van het gehucht Artoishoek.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken net achter de tweede lijn van de Duitse 'Flandern II Stellung' uit 1917, ter hoogte van de kruising met de 'Ledegem Riegel'. De 'Flandern II Stellung' werd vanaf de winter van 1917/1918 aangeduid met de 'Meenen Riegel'. In deze omgeving zou een kleine opslagplaats voor goederen gelegen zijn, aldus Britse inlichtingenkaarten. De bunker wordt pas op militaire stafkaarten van het einde van de oorlog aangegeven. Vermoedelijk fungeerde de opening aan zuidwestelijke zijde als schietopening.

Beschrijving

Betonnen militaire post met nagenoeg vierkante plattegrond. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De randen van het dak zijn afgeschuind. Er zitten fijne verticale uitsparingen in de buitenmuren. De twee vrij brede toegangen aan noordwestelijke en noordoostelijke zijde vormen het uiteinde van een L-vormige gang. Deze geeft vermoedelijk toegang tot één ruimte. Aan zuidwestelijke zijde zit een opening, die naar het midden toe versmalt en dan terug verbreedt. De constructie kon niet betreden worden.

• Memorial Museum Passchendaele 1917, Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Bauabteilung G, 30/3/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press]: Stellungskarte Ieperen, Blatt XXIV, 7/11/1917.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 NE, Ed 9a, 5/12/1917, Ed 10A, 11/9/1918; Enemy’s supply system, 12/4/1918.

Auteurs: Decoodt, Hannelore