Duitse bunker Peaks Buildings

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie naast een afgelegen huis, ten noorden van het gehucht Terhand, ter hoogte van de Groenendalebeek.

Historiek

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, vermoedelijk in een bestaand bakstenen gebouw opgetrokken. Net naast (ten oosten van) het woonhuis stonden vóór de oorlog drie gebouwen op een rij, die op Britse militaire stafkaarten werden aangeduid met 'Peaks Buildings'. De bunker lag op het tracé van de 'II. Stellung' uit 1918, maar is niet aangeduid op Britse militaire stafkaarten. De bunker was namelijk moeilijk waarneembaar vanuit de lucht. Ten zuiden van de bunker passeerde een smalspoor van west naar oost, terwijl er ook een pad was aangelegd richting bunker. Ten noorden ervan waren er prikkeldraadversperringen aangelegd.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, tegen of in een bakstenen gebouw opgetrokken, zie de bakstenen restanten in de zuidoostelijke muur. Het dak is niet steeds even hoog. Mogelijk werden er pogingen ondernomen om de constructie af te breken. Aan zuidoostelijke zijde zit één toegang.

• Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Abschnitt Moorseele. Artillerie-Aufstellung der Div. A., 30/1/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium, 28 NE, Ed 9a, 5/12/1917; Ed 10A, 11/9/1918.
  • 1984: De Onderstanden, Verslagen en mededelingen van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie Wervik. Jaarboek 1984. Wervik in de Eerste Wereldoorlog, Wervik.

Auteurs: Decoodt, Hannelore