Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Nagenoeg volledig bovengrondse betonnen militaire post in een weide net ten zuiden van een hoeve, tegen de grens met de gemeente Menen. Deze hoeve ligt net ten zuiden van de spoorlijn tussen Menen en Wervik.

Historiek

Duitse betonnen militaire post, die deel uitmaakte van de 'Meenen-Riegel'. De constructie lag meer bepaald net tussen de twee verdedigingslijnen van deze dubbele stelling, die ten westen van Menen was aangelegd met prikkeldraadversperringen, (stukken) loopgraaf en bunkers. De bunker is wellicht in de winter van 1917/1918 opgetrokken. Op en rond de hoeve werd nog andere infrastructuur opgetrokken, waaronder barakken.

Beschrijving

Vrijstaande, bijna volledig bovengrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan van hoogte 350 x breedte 1000 x diepte 750 centimeter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en onder meer verstevigd met ronde wapeningsijzers, die bij het dak zichtbaar zijn. Binnenin werden ijzeren balken gebruikt ter versteviging van de plafonds. Het dak is 150 centimeter dik, net zoals de buitenmuren. Mogelijk verhoogt het dak in de noordwestelijke hoek. De randen van het dak en de hoeken van de muren zijn afgerond of afgeschuind. De constructie lijkt verschillende inslagen te verwerken gekregen te hebben.

Aan oostelijke zijde zitten twee toegangen (hoogte 120 x breedte 90cm) met ertussen twee smalle, verticale openingen, die naar binnen toe verbreden. De toegangen komen uit in een gang, die op zijn beurt toegang verschaft tot twee ruimtes. Deze twee kamers worden nog eens met mekaar verbonden via een kruipgang van ongeveer 70 x 100 centimeter. Binnenin is de vrije hoogte 190 centimeter.

• Imperial War Museum London, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto’s 31/10/1917 (dianummer 19151, FID 15959), 16/2/1918 (dianummer 19125, FID 15933), 5/10/1918 (dianummer 19304, FID 16108).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918; Map showing progress in the Ypres area, Edition 6 [oktober 1917].
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918.
  • S.N. 1984: De Onderstanden, Verslagen en mededelingen van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie Wervik. Jaarboek 1984. Wervik in de Eerste Wereldoorlog, Wervik.

Auteurs: Decoodt, Hannelore