Duitse bunker Query Farm

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post in weide ten noordoosten van de hoeve, op het gehucht Keizer Karel.

Historiek

Het betreft één van drie Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, bij een hoeve die op Britse stafkaarten werd aangeduid met 'Query Farm'. Vlakbij, net ten zuidoosten van deze hoeve was een goederenstation met depot ingericht. Net naast de versterkte schuur liep een spoorlijn. Een smalspoorlijn liep langs de noordelijke bunker. Afgaande op luchtfoto’s kan gesteld worden dat deze bunker alvast tegen de zomer van 1917 was opgetrokken. Er zou zich een derde bunker bevinden onder een berg aarde in de weide ten zuidwesten van de hoeve, aldus de eigenaar.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met rechthoekige plattegrond. De constructie is gegoten tegen een houten bekisting. De randen van het dak zijn afgeschuind. Rond twee openingen in het dak zitten betonnen randen. Aan oostelijke zijde zitten twee toegangen, tussen scherfmuren gevat. De constructie kon niet betreden worden. Volgens de eigenaar vormen de toegangen de uiteinden van een gang, die op zijn beurt toegang verschaft tot twee ruimtes.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog, Britse luchtfoto 6/7/1917.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto’s 16/8/1918 (dianummer 12681, FID 9489), 2/9/1918 (dianummer 3073, FID 1921).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G, 30/3/1918; Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918; Map showing progress in the Ypres area, Edition 6 [oktober 1917].
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918; Ennemy’s Supply System, 12/4/1918.
  • Informatie verkregen van de eigenaar (9 maart 2016)

Auteurs: Decoodt, Hannelore