Sint-Antoniuskapel en stenen kruis

Beschrijving

Witgeschilderde, bakstenen pijlerkapel met puntgevel onder een zadeldakje, bekroond met een zwartgeschilderd ijzeren kruis, reeds aangeduid op de topografische kaart van 1869. Gelegen aan de grens tussen de deelgemeenten Pollare en Denderwindeke, aan Stebbingen, een smalle, geasfalteerde weg, op de rechterhoek van een landbouwperceel. In de rechthoekige nis met houten latei, afgesloten door zwartgeschilderd ijzeren traliewerk, bevindt zich een beeldje van de Heilige Antonius van Padua, met Christuskind op de linkerarm.

Rechts van de veldkapel staat er een hardstenen wegkruis, vermoedelijk kort na 1844 opgericht ter nagedachtenis van landbouwer Petrus Franciscus Demoyer die volgens de inscriptie op 24 december 1844 op die plaats overleed. De volledige inscriptie vermeldt: 'D.O.M./ bidt/ voor de/ ziel van/ Petrus Franciscus Demoyer gebo/ ren te Geeraerdsbergen den 24/ february 1802 woonende te San/ tbergen en hier/ schielyk/ overleden/ den 24/ december/ 1844'.

Auteurs: Depuydt, Katrijn